2014. február 21., péntek

Több (More, 1998)

Több
(More, 1998) 
Amerikai animációs rövidfilm, 6 perc
 
 
 
"Soha többé nem fogsz látni 6 ennél zseniálisabb percet a vásznon..."
 
Egy igen érdekes darab kerül terítékre, Mark Osborne 6 perces rövidfilmje, melynek köszönhetően egy Oscar jelölést tudhatott magáénak 1998-ban. A "Több" című filmecske egy idős, kedvtelen feltaláló története, aki reggeltől estig egy gyárban robotol, a nap végén fáradtan megy haza a munkásokat szállító busszal, aminek ablakán keresztül bámulja a szürke felhőkarcolókkal borított sötét nagyvárost, hogy aztán éjszaka végre hazaérjen koszos, ablaktalan kis lakásába.
 
Mark Osborne már a "More" bemutatója előtt négy évvel, 1994-ben is bizonyított "Greener" elnevezésű, 11 perces kisfilmjével, melynek főhőse szinte teljesen megegyezik '98-ban készült projektje figurájával. Ám ez még nem egészen hozta meg neki a "sikert" (igen, sajnos így idézőjelben, merthogy a More mondanivalója ellenére mégiscsak a Kung Fu Panda az egyetlen, ami miatt a nevét egyáltalán ismerik.)
 
A rednező-írónak valami David Lynch-féle pesszimizmussal (vagy inkább realitásérzettel) átitatott zsenialitás lehet a fejében, az animáció és a szereplők "beszéde" talán még mosolyogtató is lehetne, ha ez az alig 6 perc nem lenne tele félreérthetetlen metaforákkal. A kisember, aki a munkahelyén robotolva egész nap furcsa távcsöveket gyárt, melyek dobozán a "Get Happy" (Légy boldog!) felirat áll, akárcsak a város összes plakátján hirdetőtábláján és épületén. Hősünk egyre boldogtalanabb, némi örömet csak akkor érez, mikor késő este hazaérve folytathatja saját találmányát, mely látszólag ugyanolyan szerkezet, mint amilyet a gyárban készít tucatszám. Ám elkészítésével lassan halad, míg már nem bírja tovább. Újabb munkanapján elront valamit, mire sigorú főnöke leszidja, ő pedig bemenekül a raktárba és elsírja magát. Ekkor fedezi fel, hogy mekkora lelke is van, mely metaforikusan a hősünk gyomrából sugárzó gyönyörű fényjáték. Hazatérve szó szerint beleadja lelkét találmányába, melyen keresztülnézve az emberek szebbnek láthatják az amúgy rothadó világot. A feltaláló sikeres lesz, találmánya hatalmas siker, ám nem jön áldozat nélkül: rájön, hogy ami ellen egykor harcolt, az most őmaga; egy kegyetlen, pénzéhes hajcsár, kinek képei és termékeinek reklámai ott virítanak minden ház oldalán. Saját hatalmas irodájában döbben rá, hogy a lelke, mit a szerkezetébe "épített", most - a szó szoros értelmében - kialudt, s már csak távolról önmaga - egy hatalmas szívvel megáldott kölyök, aki akkor is képes nevetni, ha már mindenki más sír körülötte.
Ja, és az alatta futó New Order számmal együtt tökéletes és megindító.
 

Értékelés: 100%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése