2014. február 24., hétfő

Nyuszkó (Bunny, 1998)

Nyuszkó
(Bunny, 1998)
Amerikai animációs film, 7 perc
 
 

 Az 1998-ban bemutatott rövidfilm, ami a More-hoz hasonló nagyságrendő mondanivalóval rendelkezik, kissé kevésbé szájbarágósan, sőt, kissé nevetségesbe hajló metaforákkal. Az az alkotás, ami számomra érthetetlen módon elorozta az Oscar díjat a "More" elől.
 
Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy ez egy rossz animáció lenne, de nem mindig az a jó, ha a gondolkodást a nézőre bízzák, pláne, ha egy ilyen kis szösszenetről van szó. Kiskoromban nagy hatással volt rám, mikor a "Jégkorszak" videókazetta műsora után megnéztem a Nyuszkót. Nyomasztó érzés fogott el és nem csak a korom miatt:
A történet egy idős nyúlról szól, aki magányos lakában épp süteményt süt. Az éj leple alatt berepül egy hatalmas bogár - érdekes választás a hasonlat eszközeként -, aki szegény Nyuszkót halálra idegesíti, akiről közben megtudjuk, hogy barátságtalan természetének a férje halála az oka. Mikor kizárja a zavaró kártevőt, az visszaoson, s mikor Nyuszkó leüti, a rovar döglötten zuhan a sütemény nyers tésztájába.
 
Nyuszkó teljesen megőrül, dühkitörése pedig nem tesz jót beteg szívének, s miután a tésztát - a benne lévő döglött léggyel együtt - bevágja a sütőbe, hősünk mély álomba szenderül, s nagy valószínűséggel meghal, a rövidfilm további játékideje csupán utolsó, alva töltött perceinek szüleményei: Nyuszkó a sütő illatára ébred fel. Kinyitja, ahonnét vakító fény árad ki. Bemászik, s szárnyat növesztve eljut a mennyországba. Ismét érdekes elgondolás a mennyország kapuját egy sütőként ábrázolni. Utolsó képsorok között Nyuszkó és férje képe villan fel, melyen életre kelnek s összebújnak. Végre viszontláthatják egymást a mennyországban, egy gyönyörű szám kísérete alatt.
 
A különös eszközöket felvonultató történet ellenére, mely apró negatívumnak tekinthető, a férj és feleség egymásra találása a végén igazán szívmelengető, s bár itt az sem kifejezetten válik a javára, hogy a mondanivalóját nem szó szerint veszi, még így sem sokban marad el a Többtől.
 

Értékelés: 85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése