2014. március 23., vasárnap

Csillagok Háborúja (Star Wars: Episode IV - A New Hope, 1977)

Csillagok Háborúja

(Star Wars: Episode IV - A New Hope, 1977)
Amerikai sci-fi, 121 perc
 
 
 
 
George Lucas agyából a hetvenes évek közepén egy egész világ, pontosabban galaxis pattant ki, s bár ma ezt a három filmet legtöbbünk gyerekkorának legnyagyobb élményeként tartja számon, nehéz lehet elhinni, hogy Lucas eleinte nem nagyon hitt a történet sikerében, s egy korábbi filmje, az Amerikai grafitti sikere kellett hozzá, hogy belefogjon a messzi-messzi galaxis történetébe.

Azóta persze sikeresen lerombolta saját mítoszait, többek között az előzményfilmek (főként az I. és II. epizód) kiábrándítóra sikeredett forgatókönyvével, sőt mi több, még az eredeti trilógiát is sikerült megbecstelenítenie, mikor egy limitált DVD kiadásra olyan felesleges és gyalázatos változtatásokat készített és gyömöszölte bele a klasszikus trilógiába, hogy teljesen jogosan akaszthatta fel magát az, aki a kiskorában áhítattal nézett, eredeti változatot várta, és EZT kapta:



 
Most komolyan, mi a búbánat ez? CGI Jabba, CGI szörny-énekesnő a Jedi visszatérben, kompjúteranimáció, kompjúteranimáció, kompjúteranimáció. George Lucas érdektelen változtatásokkal a földbe döngölte saját teremtményeit, melyek a filmművészet egyik alapkövei voltak. És ez még csak két példa volt a sok közül. Ott van például a jelenet, mikor Han Solo végez Greedóval, vagy a VI. epizódban, mikor a Luke-ot Sarlacc elé dobják. Lucas mindet meghamisította és elénk tálalta ostoba magyarázattal, miszerint így sokkal jobban néz ki.
 
 
De most kanyarodjunk vissza az eredeti változathoz. A történettel senkit nem untatnék, a Föld lakosságának 99%-a látta és okkal szereti is a filmet. Az emberek - főleg a vérbeli Star Wars-rajongók - felháborodása már csak azért is teljességgel érthető volt, mert a filmet annak idején hatalmas lelkesedéssel és munkával alkották meg, az eredményen pedig szinte kézzel fogható volt a stáb kemény munkája. És bár akkoriban aligha lehetett mást csinálni egy sci-fi esetében, mint űrhajómaketteket, díszleteket és bábukat építeni (mert hát hol volt még akkor CGI?), nem spóroltak a munkával, és ha George Lucasnak volt egy konkrét elképzelése, azt nem ritkították meg pusztán azért, mert így olcsóbb és gyorsabb a forgatás. Mindent beleadtak, hogy a végeredmény hiteles legyen, s így a nézők szívébe is belopta magát ez az aprólékos munkával kivitelezett világ.
 
 
Az pedig szintén nagy húzás volt, hogy míg más alkotásokban - például az '50-es évek szörnyfilmjei esetében - egyetlen, hatalmas szörny volt a történet középpontja, itt azok csak mellékszereplők, a nagyjuk nem ijesztőek, sőt, némelyik egyenesen komikus, a sztori főhősei pedig egyszerű emberek, akiknek kalandjaiba beleélhetjük magunkat. Ilyen tekintetben hasonlít is a népmesék menetéhez; az egyszerű farmergyerek, Luke Skywalker egy távoli bolygón éli unalmas életét, akiről több lehengerlő kaland után aztán kiderül, milyen "úri" felmenői vannak.A szereplők erőssége emellett abban rejlik, hogy minden egyes pár percre felbukkanó szereplőnek is komplett háttértörténete van, senki nem jelentéktelen, senkit nem keltettek életre feleslegesen a vásznon, ily módon, aki egyszer megnézi a csillagok háborúja valamelyik részét, azt egy egész univerzum szippantja be, amiben élmény barangolni a trilógia bármely részével.
 
 
Nos, ezek teszik a filmművészet egyik legragyogóbb csillagává ezt az alkotást. Ehhez persze hozzátartozik az a bizonyos Erő és a körülötte megelevenedő mítosz, mellyel Lucasnak tulajdonképpen nem egy, hanem két világot is sikerült teremtenie. Ezek az elemek persze '77-ben is megfogták a nézőt, de hogy mi is teszi igazán naggyá ma? Ugyanezek mellett talán az is, hogy a történet a lehető legalapvetőbb: a Jó és a Rossz küzdelméről szól. Csak itt épp az Erő jó, és sötét oldalának hívják. Az akciójelentekbe szintén nem lehet belekötni, az idő próbáját pedig azzal állta ki, hogy a lázadók leleményességgel és ésszel győzedelmeskednek a birodalmiak felett, magyarán az akciók okosan vannak megcsinálva. Némi bátortalanság a folytatással ellentétben, mint mondtam érződik, Lucas nem hitt hősei sikerében, ám ma már mind tudjuk, nem volt igaza.
 
 
Pozitívumok:
- Star Wars !!!
 
Negatívumok:
- Érződik rajta a visszafogottság, ami másodrangúvá tette a Birodalom visszavággal szemben, holott egy ilyen nagyszabású látványfilmnél ez indokolatlan.
- A cselekmény nem mozog túl széles skálán.
 
 
 
 
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése